Příští trénink a turnaj Masters

pátek 8.12.2017 od 17:30 hodin na stadioně v Zábřeze - uvnitř tribuny v 1. patře.

Prohlášení výkonného výboru

V sobotu 6. prosince 2008 byla oficiálně zahájena činnost Českého svazu stolního hokeje.
Ten vznikl zcela logickým vývojem. Základem byly soutěže Akvapet Cup a Žákovský pohár, které byly aktivitou zábřežského klubu. Navyšování počtu hráčů a klubů vedlo k tomu, že se tyto soutěže na žádost ostatních klubů přestaly hrát vyloženě v Zábřeze, ale rozšířily se i do Frýdku-Místku a Ostravy. Standard v pořádání turnajů se tak neustále navyšoval, každý klub přišel s dalšími a dalšími novinkami a vylepšeními. V ten moment se již místní turnaj stal záležitostí hráčů a klubů z Karlína, Zábřehu, Uničova, Hulína, Vsetína, Frýdku-Místku, Ostravy, Zlína, Valašského Meziříčí.

Bylo jasné, že toto již nemůže řídit pouze jeden klub a tak vzešla myšlenka založení organizace, která tyto soutěže bude centrálně řídit. Na jaře letošního roku se při jednom z turnajů sešli zástupci zúčastněných klubů a nápad byl na světě. Založí se svaz s celorepublikovou působností.
Tak se také stalo. O vyřízení formalit ohledně založení svazu byl požádán Martin Pelikán, David Kováč a Tomáš Hlavín. Tito zástupci připravili stanovy a sídlem svazu byl po dohodě zvolen Zábřeh. Půlroční práce pak představovala sběr informací a potřeb každého z klubů, vycházelo se z dosavadních zkušeností z turnajů, kterých se tyto kluby společně zúčastňovaly. Bylo potřeba zajistit technické zázemí k pořádání turnajů, zpracoval se soutěžní řád pro všechny soutěže. Koncepce soutěží byla ovlivněna ekonomickými a hráčskými potřebami. Základní myšlenka byla jednoznačná: chceme se šprtcem bavit, chceme soutěžit. Do toho však ještě vstupují dva důležité faktory. Jedním je ekonomika, druhým čas. A tak vznikla koncepce soutěží, která se během letošního roku testovala právě v soutěžích Akvapet Cup a Žákovský pohár. Letos koncepce obstála a tak je použita i v prvním roce působení svazu. Na tomto místě nebudeme popisovat tuto koncepci, bude detailně popsána na stránkách svazu. Motto svazu je jednoznačné : Český svaz, tvoří každý z nás. Z tohoto je jasné, že koncepce se může dále rozvíjet, upravovat dle potřeb hráčů a klubů.
Soutěže nesmí být finančně náročné, aby pořadatel neprodělával na pořádání turnajů a aby účasti na turnajích hráčům nebránily příliš vysoké finanční náklady.
Každý hráč, každý klub musí mít možnost se svobodně vyjadřovat k činnosti svazu. Svaz by měl umět naslouchat těmto potřebám a snažit se je řešit ve prospěch většiny. Je nám jasné, že toto nebude zcela vyhovovat každému z nás a tak apelujeme na vstřícnost a umění sáhnout ke kompromisu. Chceme oslovit všechny zájemce o šprtec, kteří se nezúčastňují větších organizovaných turnajů a chtěli by si tuto atmosféru vyzkoušet. Turnaje Grand Prix jsou výbornou příležitostí také pro "rekreační" hráče, kteří z časových či jiných důvodů preferují menší četnost turnajů v roce.
Svazoví činovníci rádi pomohou začínajícím hráčům a klubům. Zájemcům o šprtec poskytneme adresář nejbližších aktivních hráčů a klubů a tímto jim umožníme, pokud budou chtít, zapojit se do aktivní činnosti a to buď na soutěžní nebo rekreační úrovni.
Příští rok bude prvním oficiálním rokem. Na jeho konci budeme hodnotit jak se nám naše záměry podařily. Jestli se nám podařilo udržet naše principy na přijatelné úrovni pro každého z nás.
Zřejmě v tomto prohlášení očekáváte, jak je to se vztahem k Unii HSH, která na šprtcovém poli působí již od roku 1991. Neočekávejte od nás žádná porovnávání a hodnocení její činnosti. To je v kompetenci jejich vedení a hráčů. Hráči a kluby působící v Českém svazu stolního hokeje mohou startovat v soutěžích Unie HSH i v jiných soutěžích. Povinností však je startovat na soutěžích svazu a svým přístupem se snažit tyto soutěže rozvíjet.

Martin Pelikán
David Kováč